Korenmolen de Zandhaas: ‘echt’ volkoren meel
Een paar weken geleden ontving ik naar aanleiding van mijn blogposten over volkoren een uitnodiging of ik het leuk zou vinden om een keer te komen kijken bij Korenmolen De Zandhaas. Ja natuurlijk leek me dat leuk. Afgelopen vrijdag ben ik er geweest en ben ik uitgebreid rond geleid door Martha van Nederpelt. Wat een fijne warme ontvangst! Ook heb ik weer veel geleerd. Dank daarvoor.
Het maalproces
Veel handwerk
Verwerking: malen met molenstenen of verbrijzelen met walsen
Graankorrels kun je op meerdere manieren verwerken. De voorkeur heeft malen tussen molenstenen. De hele graankorrels worden in één handeling gelijkmatig tussen molenstenen vermalen. Het ontstane volkoren meel bevat dan de gehele korrel en blijft dus compleet. Dit meel zou in de wet volkoren moeten heten en de naam ‘100% volkoren’ mogen dragen. Dat is nu wettelijk helaas halfslachtig geregeld.
Een andere methode van verwerken is de fabrieksmatige methode, waarbij het graan tussen walsen wordt verbrijzeld tot meel. Vervolgens wordt het meel gezeefd en worden er onderdelen uitgehaald. In veel meel wordt in ieder geval de kiem verwijderd, omdat meel zonder kiem langer kan worden bewaard. Als je het volkoren meel vaak genoeg zeeft, houd je uiteindelijk witte bloem over. Bij het uiteindelijk meel wordt (een deel) van de uitgezeefde onderdelen weer toegevoegd, vaak met broodverbeteraars. Het doel is ondermeer om zo meel te krijgen dat het gemakkelijkste door geautomatiseerde bakkerijen kan worden verwerkt.
Omgekeerd proces
Welk meel verkoopt De Zandhaas
Het meel dat De Zandhaas zelf maalt wordt geheel gemalen op molenstenen. Er zijn twee varianten: EKO en gangbaar. Ze verkopen niet alleen hun eigen meel maar ook ander meel, omdat daar nu eenmaal vraag naar is. Als je echter graag kiest voor de gezondste variant: kies dan in ieder geval voor meel dat gemalen is op molenstenen.
Verder wordt een deel van het meel bij de Zandhaas gezeefd tot Lemaire-meel, dit is een soort halfvolkoren waar het gries in blijft maar de zemelen (gedeeltelijk) eruit worden gezeefd. Dit meel is lichter en daarom geschikt voor kleine kinderen en zieke mensen waarvoor volkoren te zwaar is. Tevens is dit meel geschikt om gebak mee te maken.
Dat was een boeiende middag. Ik heb nog wel vragen die in mijn hoofd blijven zitten en waar ik nu in ieder geval nog geen antwoord heb. En misschien ga ik dat ook wel nooit krijgen. De tijd zal dat leren. In het Paleo-menu waarover steeds vaker wordt gesproken, behoren graanproducten tot de ‘verboden’ producten. Zou dit ook zo zijn als we volwaardige granen zouden eten? Het zou zo maar zo kunnen zijn dat klachten veroorzaakt worden door knutselproducten, die door heel veel mensen worden gegeten. Veel mensen beseffen helemaal niet dat het grootste deel van het brood dat wordt verkocht in elkaar geknutseld is in de fabriek en dat het nog maar weinig voedingsstoffen bevat.