Wat zit er in zout?
In de winkel kun je verschillende soorten zout kopen. De verschillende soorten hebben verschillende smaken. Als we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). Wanneer het gaat over de effecten van zout gaat het vrijwel altijd over de effecten van het natrium.
Niet te veel natrium
Voor alle volwassenen geldt hoe dan ook het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan deze maximale hoeveelheid. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag.
Soorten zout
De meest bekende soort is keukenzout. Dit is geraffineerd zout en kun je kopen met en zonder toegevoegd jodium. Sommige mensen krijgen onvoldoende jodium binnen. Dat is niet handig voor een goede schildklierwerking. Let daarop als je geen (gejodeerd) brood eet en weinig vis. Sommige soorten zout zijn zoutmengsel waarin een deel van het natrium is vervangen door kalium. Deze zoutmengels met kalium zijn niet geschikt voor mensen met slechte nieren en mensen die bepaalde plaspillen of ontstekingsremmers gebruiken.
Zeezout is ongeraffineerd zout. Het bevat nog hele kleine resten van diverse mineralen. De aanwezigheid van mineralen geeft een grijze kleur. Himalayazout heeft veel kleuren en is een zout afkomstig uit de zee in de Himalaya. Er zijn verschillende soorten zeezout te koop, bijvoorbeeld fleur du sel dat meer mineralen zou bevatten en noir de sel. In zeezout kunnen resten van zware metalen als lood en kwik zitten. De vraag is dus of dat wel zo gezond is. Verder zit er in zeezout geen jodium, maar wordt dat soms toegevoegd. Dat zie je ook bij het Himalayazout dat in onderstaande tabel staat.
Kruidenzout bevat naast zout ook gedroogde en vermalen kruiden. Gomasio is een mengsel van zeezout met geroosterde en vermalen sesamzaadjes.
Broodzout is gejodeerd keukenzout. De hoeveelheid keukenzout is wettelijk bepaald en mag gebruikt worden in brood en broodvervangers. In biologisch brood wordt meestal geen gejodeerd zout gebruikt (1).
Keltisch *
zeezout
10 gram
|
Himalaya
**
10 gram
|
ADH
Vrouw 19-50
|
|
Mineralen:
|
Mg
|
Mg
|
Mg per dag
|
Natrium
|
3450
|
3826
|
Max 2400
|
Calcium
|
15
|
41
|
1000
|
Fosfor
|
< 0,395
|
0,001
|
600
|
Kalium
|
13
|
35
|
3100
|
Magnesium
|
50
|
1,6
|
280
|
Spoorelementen:
|
Mg
|
Mg per dag
|
|
Ijzer
|
0,35
|
0,389
|
15
|
Zink
|
0.01
|
0,0238
|
7
|
Koper
|
0,0004
|
0,0056
|
0,9
|
Mcg
|
Mcg
|
Mcg per dag
|
|
Jodium
|
< 20
|
< 1000
|
150
|
Selenium
|
< 20
|
0,5
|
50
|
Mangaan
|
< 30
|
2,7
|
3,0
|
Molybdeen
|
< 70
|
0,1
|
65
|
Fluor
|
?
|
<1000 p=””>
</1000> |
2,9
|
Chroom
|
< 40
|
0,5
|
20
|
Conclusies tabel
Hoe kies je dan
Kijk naar de verhouding natrium en kalium in het zout. Deze zijn samen immers van belang voor de hoogte van je bloeddruk. Probeer het natrium te beperken en te kiezen voor meer kalium. Kijk daarnaast naar het jodiumgehalte in het zout. Kies (zeker als je geen/weinig brood eet of vis) voor een variant met voldoende jodium.
(1) Bron soorten zout: Ons Voedsel van De Jong