Meer volkoren, meer volkoren, meer volkoren
Volgens de Voedsel Consumptie Peiling (VCP) eten we slechts de helft van onze granen in de vorm van volkoren. In de richtlijnen van het Voedingscentrum wordt geadviseerd om geraffineerde granen te vervangen door volkoren granen: vervang wit brood dus door volkoren brood. De meeste mensen willen dat ook. Uit een niet representatieve enquete blijkt dat slechts 9% van de mensen per se wit brood wil eten, 29% maakt het niet uit en 62% wil graag volkoren brood. Volgens het kennisinstituut Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) kiezen mensen het brood dat in hun blikveld ligt. Fijn dat de consument de gezondere keuze waardeert.
Geen probleem dus om meer volkoren producten in de winkel te leggen zou je dan denken. Maar bijna nooit is iets zo eenvoudig als dat je denkt. Waar volkoren brood zou kunnen liggen ligt meergranenbrood (dat minder volkoren is) en speltbrood (dat meestal wit brood is). Waarom? Niet omdat de klant dat wil.
NBC wil geen tijd investeren om meer volkoren in het schap te krijgen
Ik benaderde daarom het NBC om te vragen waarom ze de verkoop van volkoren niet meer stimuleren. Het NBC heeft gezorgd dat mensen beter weten dat volkoren een gezondere keuze is. Ook willen mensen het kopen. Alleen ligt er veel te weinig volkoren brood in winkels, waardoor mensen dan maar de ongezondere keuze maken. Het NBC ziet het niet als haar taak om hier een rol in te spelen.
Naast het kennisinstituut bestaat de bakkersbranche uit twee ondernemersverenigingen:
- Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB)
- Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV)