Verwarring of producten voldoende gezonder zijn geworden
Een belangrijk doel van het landelijk preventiebeleid is dat consumenten gezonder gaan eten. Daarom zijn hierover afspraken gemaakt in het Akkoord verbetering productsamenstelling (het Akkoord). Dit Akkoord heeft als doel het levensmiddelenaanbod gezonder te maken en hiermee de gezonde keuze eenvoudiger te maken. Dit Akkoord bevat doelen voor 2020 om per productcategorie het gehalte aan suiker, zout en (verzadigd) vet te verlagen.
Minder zout voorkomt ziektes
NVWA en ministerie zijn niet tevreden
Alleen FNLI en CBL zijn tevreden
Voedingscentrum vindt dat er meer moet gebeuren
Maak zelf gezondere keuzes
Vertrouwen ontstaat door transparantie
Ik snap best dat je producten niet van de een op de andere dag aan kunt passen omdat iets ook smakelijk moet zijn. Ook snap ik best dat je het in dit geval als FNLI en/of CBL nooit goed genoeg doet. Maar wat ik echt niet snap is dat FNLI en het CBL gewoon niet transparant uitleggen wat de knelpunten zijn. Geen uitleg past echt niet meer in deze tijd. Ik ben een groot voorstander van een dialoog in plaats van voorgekookte persberichten. Ik ben teleurgesteld maar ook verbaasd dat de FNLI en het CBL verwachten dat ze zo vertrouwen op kunnen bouwen. Mij geeft het een gevoel van wantrouwen. En jou?
* na publicatie van dit blog reageerde de FNLI toch
Een deel van de reactie zijn beleidszinnen die niet meer helderheid geven. Ik vind wel correct om alsnog te melden dat ze wel reageren.
De reactie (deel zonder beleidsteksten) is: ‘Er zijn reeds normen opgesteld voor de productgroepen groenteconserven, brood, kaas, vleeswaren, soepen, sauzen, zuivelproducten (dranken en desserts), kant- en klaarmaaltijden, hartige droge snacks (chips en noten), vleesconserven en –producten, vleesbereidingen, appelmoes en margarine cakes. Voor frisdranken is bovendien een andersoortige afspraak opgesteld die zal leiden tot een caloriereductie vanuit de frisdrankinname. Dit wordt stapsgewijs uitgebreid naar meer productgroepen. Elk jaar wordt er een werkplan opgesteld met de categorieën producten waarin afspraken over productaanpassingen zullen worden aangebracht.
Het bedrijfsleven stelt zelf de maximumnormen op percategorie. Daarbij wordt voor reductiepercentages gekozen die haalbaar zijn. Het is niet de bedoeling dat de producten minder smakelijk worden en er in plaats daarvan importproducten worden gekocht van leveranciers die niet deelnemen aan de afspraak en wel de hoge gehaltes kunnen vasthouden. Ook willen bedrijven zoveel mogelijk voorkomen dat ze hun toevlucht moeten zoeken naar vervangers van zout en/of suiker. Voor veel consumenten zijn deze niet wenselijk. De concrete afspraken worden hier gepubliceerd